Träningsvärk...

Igår kväll blev det ju nästan 5 km jogging. Idag har jag knappt kunnat gå pga träningsvärk... Vrång som jag är sprang maja och jag en lika lång vända ikväll igen så imorgon får jag nog rulla ur sängen...;)

Fiskgratäng á la Larsson

Jag var inne på Kryddburken och hittade ett recept på en laxgratäng som verkade supermumsig! Dock gjorde jag om det lite...

Fiskgratäng

400 g fisk (Jag tog alaska pollock)
Salt
Citronpeppar
Olja

Såsen
4 dl lättcréme fraiche
2 msk hummerfond (annan fond eller fiskbuljong går också bra)
2 dl räkost
1 pressad citron

Pommes duchesse
6 stora potatisar
2 äggulor
½ dl matlagningsgrädde (4%)
En liten klick smör
Salt & peppar

Först gjorde jag moset. Koka potatisen och vispa med elvisp tillsammans med äggulor, grädde, smör och kryddor. Låt stå att svalna. Häll lite olja i en gratängform. Tärna fisken i kuber och lägg i mitten av formen. Häll på salt och citronpeppar. Blanda ihop alla ingredienser till såsen. Spritsa potatismoset runt fisken och häll sist av allt på såsen över fisken. Gratinera i ugn, ca 30 min i 200 grader.

Många bäckar små... blir en hel ocean...

Gick inte jättebra på invägningen idag... Jag hade gått upp 6 hg på tre veckor och vet precis vad jag gjort för fel, som jag tidigare nämnt är rutiner väldigt viktigt, och så fort jag börjar slarva med mina mellanmål så kommer sötsuget som ett brev på posten... Och mitt problem är att jag ju inte kan nöja mig med en kaka, godisbit eller nåt utan jag äter och äter och äter tills det är slut... Nästan lite ätstörningsvarning på mig ibland... Hursomhelst så ska jag fanimej ta tag i detta nu och få ordning på rutinerna igen!

När jag berättade allt gott jag har ätit, och Britta räknade ut kalorimängden, visade det sig att jag hade ätit för en hel extra dag! 2300 kalorier! Att jag dessutom slarvat lite med motionen gjorde ju inte saken bättre... Så nu är det skärpning och dags att återställa ordningen i mitt liv och kunna leva upp till det här namnet på bloggen! =)


Januari

Så här ser min träningskalender på iForm ut för januari. Har varit sådär med motionen vissa veckor, men ändå... Rätt okej... =)
Idag ska jag på invägning hos Britta - spännande!! =)

Mina löparskor!

Förra våren fick jag ett par nya löparskor! Efter noggrant utprovande föll jag slutligen för ett par Adidas Ozone 3W. Mina är med lila "ränder" och eftersom jag pronerar ganska mycket är det extra stöd i dem för det + att jag har en sula i som är mot pronering. Jag skrev ett inlägg om dessa skor på min vanliga blogg när jag köpte dem och det inlägget hittar ni här



iForm har en lite cool grej. Man skriver in vad man ha för skor och så väljer man för varje genomfört pass vilka man ha använt. När man är uppe i 100% är det dags att byta skor, enligt dem... =) Observera att jag inte hunnit använda dessa skor särskilt mycket än, eftersom jag inte använder dem när jag promenerar utan bara när jag löptränar.


Musiken!

Som jag tidigare nämnt så betyder musik väldigt mycket för mig när jag tränar. Det är musiken som pushar mig framåt och peppar mig att ge allt. Det är således ganska viktigt vad det är för tempo i musiken och tills alladeles nyss hade jag väldigt svårt att hitta rätt musik. Jag brukade lyssna på olika Club/danceskivor och remixer och gjorde spellistor utefter det. Tills jag hittade Les Mills hemsida!! Där lägger de ut nya musiklistor med jämna mellanrum, listor som passar till bodycombat, RPM osv. Vissa låtar passar inte alls, men de flesta gör det! Vill verkligen tipsa om deras hemsida!! Klicka på bilden!


Peppningslappar!

Här kommer ett tips på hur man får bättre självförtroende! Det är iForm som har tagit fram jättesnygga peppningslappar. Skriv ut och klipp ut, och sätt upp på ställen där du ofta är, ex framför spegeln, datorn, ovanför spisen, på tvättmaskinen... =)

Klicka på bilden för att komma till iForms hemsida där du kan skriva ut dem.


6 kilometer + 4.44 kilometer - Det blir drygt en mil!

Idag bestämde jag mig en gång för alla att ta tag i mitt liv igen. Efter att ha varit lite slarvig både med mat och motion kände jag att jag längtade efter den strukturerade vardagen. Jag och gubben tog en härlig promenad i det vackra "vårvädret" (Kändes som vår i alla fall, med tanke på temperaturen och solskenet) Vi gick nästan ner till Prästbäcken, och knallade totalt i 60 minuter, rask takt. Väl hemma lagade vi middag tillsammans. Ett par timmar efter middagen kom vi tjejer på att vi nog bör börja löpträna lite inför våra sommarlopp... Sagt och gjort, vi snörde på oss löparskorna (Är ju bara jag som har ordentliga löparskor i familjen... men men... Är man proffsigast så är man... hihi...) och gav oss ut. Vi sprang på gammalkroppavägen, eftersom den är plan och bra. Dock är det ingen belysning där så det var ganska mörkt... När vi kom hem mätte jag ut hur långt vi hade sprungit och det blev 4.44 km - nästan vårruset alltså! =) Och det gick verkligen superbt! Formen var perfekt, jag hade precis lagom mycket kläder på mig och musiken var perfekt! Jag hade dessutom på mig pulsklockan och så här var dagens resultat. (Jag vet att jag springer väldigt långsamt - mobba mig inte för det, TACK!)

Löpning 30/1 2011
Total distans: 4,44 km
Tid: ca 45 min
Min. puls: 73
Max. puls: 179
Medelpuls: 141
Kaloriförbrukning: 397
Hastighet per km: 6 km/h
Tid per km:10.08 min/km
Terräng: Asfalt


Jag och Maja klara för ett pass!


Så här ljust var det när vi sprang. Faktiskt riktigt skönt att springa i mörker, man behövde inte tänka på omgivningen alls och jag höll bara på att snubbla en gång... =)


Tristess

Jag är inte riktigt i toppform känner jag, men jag tar varje ny dag som en utmaning och bestämmer mig för att "idag ska jag ändra på mig och mina dåliga vanor - idag blir en bättre dag!" Hittills har detväl gått sådär, men jag hävdar att så länge man har den rätta andan, och känner hoppet inför varje ny dag som gryr, så är allt möjligt. Man kan ju liksom inte bara lägga sig ner och dö! =)



Idag tar jag nya tag igen! Regelbundna måltider och en långpromenad! =)

"Alla människor heter egentligen något annat
Inuti varje människa finns en annan människa
Pratet säger fel
och bakom orden finns andra ord
Vi syns bara när det är mörkt
Vi hörs bara när det är tyst"
 
Dikt ur John Ajvide Lindqvists bok "Lilla stjärna"

Hm... är jag inne på fel spår?

Om promenader är så himla sunda som alla påstår, så skulle ju brevbäraren praktiskt taget vara odödlig. Valen simmar hela dagarna och äter bara fisk, och den är tjock som fan! Kaninen springer och hoppar hela dagarnamen lever max 5 år. Sköldpaddan springer inte, hoppar inte, kommer alltid sist, rör sig nästan inte och lever i 150 år, så för fan......... Slappna av


Fisksoppa med färska musslor

Vi kämpar på med vårt fiskätande här, och äter nog fisk minst tre gånger i veckan nu. Jag har lärt mig uppskatta det lite mer och familjen tycker om det jag knåpar ihop så det är ju bra. Igår var vi i Karlstad en sväng och då köpte vi färska blåmusslor - ett område där vi är totalrookies. Så här gjorde jag idag.

Musslorna (valfri ingrediens)

Jag borstade musslorna så gott det fick och spolade av dem ordentligt. De som var trasiga slängde jag direkt. De som var halvöppna slog jag emot diskbänken och om någon av dem slöt sig så sparade jag dem (dock gjorde ingen det). Det blev totalt ca 400 g musslor som dög. Jag hackade gul lök och vitlök och fräste det litegrann i smör i en bred gryta. Sedan hällde jag i musslorna och hällde över 3,5 dl vitt vin (jag använde matlagningsvin). Sedan la jag locket på och väntade ungefär 3 minuter. När jag kollade så hade alla musslor öppnat sig vilket betyder att de är klara. Lägg de färdiga musslorna åt sidan och sila av fonden - den ska användas senare till soppan.

Fisksoppa
6 pers

1 purjolök
½ gul lök
400 g alaska pollock eller annan valfri fisk
0,5 dl lättgrädde eller créme fraiche
(½-1 dl "musselfond")
(Musslor [se ovan])
3 msk hummefond
2 fiskbuljongtärningar
eventuellt en skvätt mjölk
Maizenaredning eller idealmjöl om du vill ha soppan lite tjockare
Eventuellt kan man ha potatis och morötter i men då får man koka dem före, för annars bränner det nog fast med tanke på grädden och det
Salt, peppar och dragon

Jag tror jag kom ihåg allt nu...
Hacka purjolöken och löken och fräs i lite smör. Späd med lite vatten och tillsätt buljongtärningar, musselfond, hummerfond och lite andra kryddor. Tillsätt fisken och låt puttra ett par minuter. Tillsätt grädden eller créme fraichen och eventuellt lite mjölk, redning och kokt potatis och morötter. Jag lade i musslorna sist av allt och smakade av med lite mer kryddor.
Ganska rörigt recept men jag hoppas ni fattar. Mycket goda smaker!!

JAG kommer aldrig mer kunna äta grusiga musslor på burk, nu när jag smakat på färska. De andra i familjen däremot, blev nästintill illamående bara de smakade... Men men, det är ju bara att peta bort dem eftersom de inte satt någon smak på själva soppan direkt. (Ostron däremot kommer jag aldrig ens att smaka på. Det är väl en sak att koka musslor levande - det är i alla fall döda när man äter dem. Ostronen lever ju hela vägen ner i magen... Typ... Fy!)


Nu har det varit tyst...

Det har varit lugnt och skönt för er på bloggfronten... hihi... Jag har haft lite bloggtorka och känt mig väldigt deppig eftersom jag inte orkat träna nåt på en dryg vecka. Jag har, som jag tidigare nämnt haft lite ont i ryggen och gissar att det varit en sträckning eller något. Men nu är jag fit for fight igen och det känns underbart! =)

I morse körde jag 30 min crosstrainer hos goa grannen och jag har även tagit en powerwalk på 30 minuter. Visste ni att enligt iForm så förbränner man 15% fler kalorier när man tränar utomhus på vintern, jämfört med på sommaren? Detta pga att kroppen gör av med mer energi på att hålla kroppen varm, något som inte behövs på sommaren. Det var bara en liten parentes... =) Strax ska jag lägga in ett recept på en egenkomponerad fisksoppa som jag gjorde idag - den rekommenderar jag verkligen!! =)

Jag har börjat använda min pulsklocka lite mer, jag fick ju en av pappa. Det var lite coolt idag när jag stod på crosstrainern för jag behövde inte hålla i "pulshandtagen" utan när jag hade pulsmätaren runt magen så kände crosstrainern av den - vilket samarbete! =) Det är inte så att jag slaviskt läser av pulsklockan, men det är faktiskt lite roligt att veta hur man ligger, hur hårt man kört enligt den osv. Idag var min vilopuls 41 och maxpulsen 189. Tror det var rätt så bra? Vet egentligen inte så mycket om vad som är högt eller lågt och så men jag vet att jag var helt slut efter CTn så... =)


Jag tror att Gunde Svan hade en vilopuls på 26 när han tränade som mest...Shit! En bit kvar dit... hihi...


iForm

Idag kom två nummer av iForm som jag beställt. Riktigt bra läsning, om man blundar för de utlovanden som säger att man snabbt ska gå ner i vikt, (det ska ju, som jag tjatat om i tidigare inlägg, inte gå fort) Skulle kunna tänka mig att fortsätta att prenumerera på den tidningen men tyvärr tillåter nog inte ekonomin det just nu. Får läsa den på biblioteket istället! =) apropå bibliotek så var jag inne och bad dem köpa in iForms nya bok "Sund expressmat" Det är recept på olika måltider som alla innehåller fem ingredienser (+ några basgrejer) Låter himla smidigt! De skulle höra av sig när de hade fått in den.



Det var dagens iFormreklam från mig! Hihi... =)


Mina åsikter om olika dieter och dess påverkan på kroppen, livet och vikten

Jag vill börja med att säga att jag inte vill att NÅGON av mina läsare/vänner ska ta åt sig personligen av detta inlägg. Jag har dessa åsikter om dessa dieter och tycker som jag tycker, men jag tycker inte att ni som använder er av dem är sämre människor för det - alla gör sina val och det respekterar jag absolut! =) Bara så ni vet...

Jag tror att jag redan klargjort på min blogg vad jag anser vara den enda rätta vägen till ett sundare liv. Det handlar om mat och motion. Det handlar om att äta väl balanserad kost och alla mål, dricka ordentligt med vatten och utföra någon form av fysisk aktivitet en timme varje dag. Det är ett enkelt recept, och när man väl kommer in i de rätta vanorna mår kroppen bara bra av det. Om man äter sund mat och rör på sig så går man automatiskt ner i vikt - It's as simple as that! Det går inte fort, och det ska inte gå fort, och jag går inte tillbaka till de dåliga vanorna när jag gått ner de kilona jag vill - eftersom jag sakta men säkert vävt in sundare vanor i min vardag och gjort dem till en del av mig. Jag får i mig alla näringsämnen och vitaminer jag behöver och mår bra, både fysiskt och psykiskt. Viss låter det bra?

Därför blir jag sjuuukt irriterad när löpsedlarna på hälsotidningar basunerar ut "Gå ner 10 kg på 30 dagar med naturmetoden" "Tappa 5 kg på 5 veckor!" "Bli av med de extra julkilona på bara två veckor" osv. Till att börja med bör man inte minska mer än MAX 0,5 kg i veckan för att det inte ska gå för fort, och dessutom, om man har sunda mat- och levnadsvanor så har man inte lagt på sig en massa över jul som man behöver bli av med efteråt. Således: Man kan inte förändra sitt levnadsmönster och sitt beteende på några få veckor. Det kan ta månader och år innan man lyckas, och som Britta säger, så kommer det alltid vara svackor, där man halkar tillbaka en aning i de dåliga vanorna. Men det gäller att då ha lärt känna sig själv för att ta tag i det, inte tillåta svackan att bli så djup och långvarig, utan hämta sig igen och ta nya tag. Om det så är varje dag man får ta nya tag, för att gårdagen gick "åt helvete".

Det jag vill säga är egentligen att genom att hoppa på någon diet, mirakelkur eller bantningsmetod, så förändrar man ingenting i grunden utan bara tillfälligt. Detta gör att så fort man hittar tillbaka till sina gamla vanor igen kommer kilona tillbaka - och ofta med råge! 

Pulverbantning


 


Har man en kraftig övervikt och vill få igång sin motivation så antar jag att det kan vara en anledning att testa någon s k sopp- eller pulverdiet. Det finns hur många olika sorter som helst ex Cambridgekuren och Nutrilett. Dessa har gemensamt att de innehåller näringspreparat med alla näringsämnen och max 800 kalorier. Man kan få en rejäl viktminskning om man sköter dieten, säkert mellan 15-20 kg på tre-fyra månader. Men det är, som jag tidigare nämnde, endast kortsiktiga resultat och löser inga beteendeproblem. Dessutom handlar det mesta av viktnedgången av att man förlorar egentligen mest vatten och kolhydrater, inte fett. Detta gör att, som med alla andra dieter, så går man upp i vikt igen så fort man slutar med dem. Följer man upp en diet med ex ett bra träningsprogram och lägger om sina dåliga kostvanor kan dieten dock fungera bra för att få igång motivationen, men jag skulle aldrig utsätta mig för den. =/

 

GI-banting


 
Typisk GI-rätt. Tonfisksallad med bönor


Med GI-banting menas att man ska äta mat som innehåller kolhydrater med lågt glykemiskt index och skippa snabba kolhydrater som ex socker och vitt mjöl. Så långt håller jag med. Man får äta kött och fisk men många GI-bantare förespråkar kyckling och vilt framför fläsk och nöt. Jag har massor av kompisar som gått på GI och som gått ner massor i vikt, och sedan gått upp alltihop plus lite till efter att de avslutat dieten. Så om man planerar att leva enligt GI resten av sitt liv är det en jättebra lösning - problemet är dock att forskare kommit fram till att det vore skadligt för kroppen, bland annat för hjärnan, eftersom den behöver kolhydrater för att fungera. På en sida för GI-bantning står det att läsa som följer:

 

"GI-metoden är mer än en bantningskur – det är en livsstil. Till skillnad från alla andra bantningsmetoder ligger inte kaloriberäkning i fokus.. Du slipper den klassiska bantningen där du går hungrig och till slut tappar motivationen och misslyckas.  GI-metoden är en sund livshållning där du kan äta dig mätt på både god och nyttig mat och ändå gå ner i vikt och samtidigt känna att du mår bättre än någonsin"

 

Jag hittar några, enligt mig, ganska allvarliga felaktigheter i den texten. Till att börja med anser ju, som jag tidigare skrev, vissa forskare att man inte bör leva enligt GI alltför länge, eftersom det påverka kroppen negativt (vissa näringsbrister osv) Därför anser jag inte att man kan kalla det en sund livsstil. Dessutom anser jag att de är helt ute och cyklar när de säger att "kaloriberäkningen inte ligger i fokus" som i "den klassiska bantningen där du går hungrig" Gör man som jag och håller lite koll på kalorierna (Det är ju inte så att jag väger min mat och räknar exakt hur många kalorier den innehåller, men jag kan ju ex jämföra kalorier på olika förpackningar i affären och ta det alternativet som innehåller minst sådana), men ändå sköter sina mål hela dagarna, så blir man inte hungrig eller sugen. Dessutom får man inte äta hur mycket frukt man vill enligt GI och det tycker jag man borde få göra, det finns riktlinjer utanför GI-världen som rekommenderar 0,5 kg frukt per dag vilket jag tycker låter sunt och hälsosamt. Dessutom ÄLSKAR jag potatis... =) Nog babblat om detta

 

LCHF

 

LCHF står för Low Carb, High Fat. Eller lite kolhydrater med en högre andel fett. Enligt LCHF bör man äta kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (som smör). Man bör undvika socker och stärkelserik mat som bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare. Läsk, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass, frukostflingor ska självklart inte intas. Även sötningsmedel undviks helst.

"Fullkornsprodukter" är bara mindre dåliga enligt LCHF. Måttliga mängder rotfrukter kan vara okej om du inte är alltför noga med kolhydraterna.Ät inte mycket frukt, utan bara undantagsvis, då det innehåller för mycket socker.

 

Enligt en LCHF-sajt: "Ät när du är hungrig tills du är lagom mätt. Så enkelt är det. Du behöver alltså inte räkna kalorier eller väga maten. Och glöm alla industriframställda lightprodukter, nyckelhålsmärkningar och liknande"  

 

Jag skulle ALDRIG kunna äta enligt LCHF-metoden! Jag ÄLSKAR potatis, även om jag äter det i måttlig mängd, och jag känner mig inte ordentligt mätt efter maten om jag inte fått potatis till maten. Och jag vill kunna äta åtminstone tre frukter om dagen, vilket jag tydligen inte får enligt LCHF... Dessutom använder jag mig av lightproduter när det krävs, för att minska på kaloriintaget, så sorry, LCHF är inget för mig!

 

ISO-dieten

 

Många känner igen en av grundarna och förebilderna för ISO-dieten, Fredrik Paulún och jag kan väl säga att detta är en av de dieterna som är minst drastiska. Den handlar inte om att man ska utesluta en massa näringsämnen utan det handlar om en balanserad kost utan en massa tillsatser. Alla typer av halvfabrikat är uteslutna. Dieten är bygger på att man ska äta så "isokaloriskt" som möjligt vilket betyder att man fördelar energin jämt mellan de olika näringsämnena kolhydrater, fett och protein. Kosten ska alltså bestå av 33% kolhydrater, 33% fett och 33% protein tillsammans med grönsaker. Den isokaloriska fördelningen sätter fart på förbränningen och detta kombinerat med att kaloriintaget begränsas till 1600 kcal per dag sägs ge en viktminskning på 1 kilo i veckan. För att inte riskera att bli hungrig rekommenderas 5 mål mat om dagen.

 

Det finns en himla massa fler dieter, men jag tycker jag har tagit upp de största här, och ska jag vara ärlig så börjar jag få skavsår på fingertopparna efter allt tangentbordsknackande =)

 

Slutligen

 

Det finns inga genvägar. Det är DU som måste göra jobbet och du behöver inga dyra eller onödiga bantningsmetoder. Du har allt som krävs inom dig och JAG VET att alla kan fixa det!


Sträckning?

Just nu väldigt lugnt på motionsfronten pga en öm punkt i min rygg. Jag kände av denna punkt vid löparturerna, men ignorerade det, och körde bara på. Nu har jag ont hela tiden. Inte jätteont men jag vill inte överanstränga mer ifall det är en sträckning eller nåt. Försöker ta det så lugnt det går och imorgon tänkte jag ge mig ut på en promenad i alla fall. Jag kanske körde på lite för hårt, med tanke på att min kropp fortfarande är ganska otränad och överviktig. =/ 

Matfronten går riktigt bra, jag sköter mina måltider och äter enligt tallriksmodellen. Gu va Britta ska va stolt över mig när jag kommer dit nästa gång! =) Idag gjorde min gubbe något som jag aldrig trodde skulle bli gott. Han lindade bacon runt fisk (alaska pollock) och panerade detta. Han kryddade bland annat med tabasco... Jag vet, det låter inte ett dugg gott - men hör och häpna - det var det!


A okej, detta kanske var en riktig skogshuggarportion, men jag var hungrig idag! =) En god vitvinssås till.


Min dag

Dagen började med fullkornsvälling och 30 min crosstrainer. Efter det lite frukt och nyckelhålsmärkt jordgubbsyoghurt. Jag, Heléna och Mio åkte till stan en sväng.

Vi fikade på Skafferiet med Mio, Madde, Alex och Linn. *myyysigt*


Tant Heidi & Mio


Kycklingröran på Skafferiet är underbar! Kryddstark och go! Grov baguette (surdeg)


Heléna tog frukt- och nötbröd till sin räkröra - det brödet är supergott!!


Bakade semlor (Men inte så många - ju fler man gör desto fler äter man. Eller hur?)


Jag och Larsson gjorde egen bearnaisesås till kvällen och den blev jättegod! Han gjorde även någon uppfinningsjocimoj med fläskfilen så den blev supergod! Serverades med potatisklyftor och sallad.

Lite onyttig dag idag, men någon gång får man ju unna sig ;) Och det är ju fredag... (Blir en härlig långpromenad imorgon!)


Invägning...

Idag var jag hos Britta för invägning. Hade gått ner 1 kg sen sist, vilket innebär att jag nått ett av mina mål:

Jag har INTE gått UPP i vikt över jul- och nyårshelgen! *Lycka*


hihi...


ActionAid

Vi fick ett mail från ActionAid härom dagen.
Helt fantastiskt att det blivit så stort att ge bort julklappar mot fattigdom - perfekt! =)
Det finns hopp:

Tack för att du gav bort julklappar mot fattigdom!

Vi vill skicka ett stort tack till dig och alla andra som la getter, åsnor, myggnät och bikupor under julgranen.

Sammanlagt gav svenskar bort 22 702 julklappar mot fattigdom julen 2010 - varav över 3 500 åsnor och nästan 10 000 getter. Det är rekord!

Dina julklappar mot fattigdom hjälper bland annat 30-åriga jordbrukaren Fikiro från byn Kemba i södra Etiopien. Kemba är extremt fattigt och drabbas ofta av torka. För att hjälpa familjerna här till en mer hållbar försörjning har ActionAid gett kvinnorna getter och boksapsutbildning.

– För oss blev det en omedelbar skillnad när vi fick getterna, säger Fikiro som fått en hona och en hane.

Nu ger Fikiro barnen mjölk varje dag. Tack vare att hon kunnat sälja en killing på marknaden har hon också råd att låta barnen gå i skolan i stället för att jobba.


Tack igen för ditt värdefulla stöd!


Sara Andersson
Fadder- och givaransvarig, ActionAid i Sverige


Thåström!




VILL HA!!!!!

Endast 1100 på http://www.poparty.se/
Hm...


Skräpmat



Minns ni filmen "Supersize me" som kom för några år sedan? En kille skulle äta mat från McDonalds varje dag, till frukost, lunch och middag, en hel månad. Han gjorde tester innan för att kolla blodfetter, blodtryck och annat. Jag minns inte hur länge han höll på, men jag har för mig att det slutade med att han var tvungen att bryta pga doktorns order. Han fick grym påverkan på kroppen! Blodtrycket blev dåligt, kolesterolet sköt i höjden - hjärtat orkade knappt med denna påfrestning! Förutom den viktökning han ådrog sig så påverkades hans organ, levern mm, vilket enligt läkarna skulle innebära kvarvarande men för livet om han fortsatte. Jag tycker den dokumentären säger väldigt mycket. Hur mycket de än proklamerar för "tallriksmodellen" och andra fånerier på McDonalds så kan sådan mat aldrig bli nyttig och hälsosam. Sorry!

Jag äter skräpmat ibland. Jag jobbar ju för guds skull på en snabbmatsrestaurang ibland! (Inte så mycket nu då men förut) Jag äter pizza ibland osv. Men jag vet också vad det innebär och Britta har lärt mig hur jag ska tänka när det gäller detta. En bra regel att tänka på är att OM man tänkt äta skräpmat så ska man se till att byta ut något av de andra huvumålen, lunch och middag, mot skräpmaten. Annars blir det ju liksom både frukost, lunch, middag PLUS skräpmat. Många många kalorier! Sen tycker jag faktiskt att man bör vara återhållsam, behöver man äta en hel pizza? Jag och min gubbe brukar alltid dela på en pizza när vi är ute och äter - dels orkar ingen av oss att äta en hel och dels blir det halva kalorimängden (och halva priset! hihi...) Sen ser vi till att välja ex cola zero eller Lokavatten, eller bara vanligt kranvatten till, så slipper man de kalorierna som läsken innebär.

Jag tycker rent generellt att man kan äta pizza eller hamburgare eller vad man nu tycker om för skräpmat, i snitt en gång i månaden. Jag tror inte kroppen klarar av att hantera för mycket "skräp" (Vilket ju uppenbarligen bevisades i ovan nämnda dokumentär) Jag har svårt att förstå de som ex äter pizza varje helg. För det första skulle jag tröttna oerhört fort, och för det andra skulle jag inte tycka att det var värt det, varken fysiskt, psykiskt eller ekonomiskt. Dock gör ju alla sina val och sina prioriteringar och det får man ju respektera.

Nej, tacka vet jag hederlig svensk husmanskost - enligt tallriksmodellen! =)


Simning!

Idag har jag och syster Maja varit och simmat 30 min i simhallen i Filipstad. Det bästa av allt är fruktstunden i bastun efteråt, med hårinpackning/balsam i håret. Den traditionen grundade jag och Heléna och det är den stunden man lever längst på! =) Lovely! <3

Jag har hittat en smart sida på nätet där man kan kolla hur mycket kalorier man förbränner på en viss aktivitet. http://www.kaloritabell.com/kaloriforbrukning.html

Där såg jag att jag, med min vikt, förbränt 282 kcal på dessa 30 minuter. Helt ok ändå med tanke på attd et inte är superansträngande. Ett spinningpass däremot, innebär 824 kcal minus = en 2/3 pizza! =)

Nu ska jag gå och vara social med min gubbe - dega framför teven! =)

Hujhuj!


Skidåkning med dåligt före och antika skidor

Jag och Maja har idag åkt två km längdskidor. Vi tänkte ta två varv men det var sjukt dåligt före och våra antika skidor med "råttfällor" är lite för breda för spåren, vilket gjorde att man bromsades upp väldigt farligt med jämna mellanrum (Så det dåliga föret var bra med tanke på att vi aldrig hann komma upp i någon hög hastighet innan det blev tvärnit) Det var första gången Maja åkte skidor, och jag gjorde ju min debut förra vintern och är således också något av en novis, men det gick riktigt bra för mig ändå! Maja ramlade typ 10 gånger men det blev inga brutna ben i alla fall så det hela borde väl anses som lyckat! =) Vi struntade i ett andra varv då vi insåg att de snart skulle släcka lamporna i elljusbanan så då struntade vi i det. Imorgon är det simning på schemat! =)


Spinning!!

Började dagen med 30 minuter crosstrainer hos bästa grannen, Maria! Fint före frukost! Fick i mig lite fullkornsvälling och har sedan haft en riktig slappardag tillsammans med datorn (Sims 3 = <3) Jag och syrran gjorde kyckling i currysås som blev MUMS. 17.30 var jag och mina två tôser på plats på Hammarvallen för årets första spinningpass. Det var GRYMT jobbigt men GRYMT gôtt!!


Så här vackra var jag och Maja när vi var klara och på väg hem. SlarvHeidi hade glömt mössan... =(


Jennifers fiskgryta

Idag serverade jag Jennifers fiskgryta till min lilla familj - och den blev riktigt lyckad! Så här gjorde jag:

4 scharlottenlökar
1 purjolök
2 msk smör
½ dl vitt matlagningsvin
1 tärn. fiskbuljong
4 stora morötter
1 medelstor palsternacka
2½ dl grädde
2 portionsbitar lax
400 g Alaska pollock
En skvätt skaldjursfond
Vitpeppar & Salt
Lite citronpeppar
Dill
Räkor

Fräs hackad scharlottenlök och purjolök tillsammans med vitt vin, låt reduceras och späd sedan med vatten och fiskbuljong. Låt morötter och palsternacka koka med en stund. Tillsätt grädden, lite skaldjursfond, salt, peppar och fisken och låt puttra på svag värme en liten stund. Red med lite maizena eller idealmjöl. Precis innan ni ska äta, häll i de handskalade räkorna och lite dill. Servera med kokt potatis.

Rekommenderas varmt!!

*Längtar*

Imorgon börjar spinningen igen!!! Jippi!!


Svar till Hanna

Hanna - Vad finns det för andra alternativ till frukost? Och vad gäller på kvällen, är det sista mellanmålet kvällsmaten o vilken tid är det?

Hej systeryster! =) Det finns ju massor av olika frukostalternativ! Man måste lista ut vad man själv gillar och hur mycket man orkar äta på morgonen. Jag är lite periodare, men just nu brukar det bli fullkornsvälling eller havregrynsgröt. Jag fick tips av min friskvårdskonsulent att köpa lätt A-fil. Vanlig lättfil tycker jag är för rinnande, typ som tjock mjölk. Men lätt A-filen är himla bra! =) så lätt A-fil och mûsli är ju gott, och då inte START-mûsli eller någon annan sådan där som är full av socker. Ett tips är att ALLTID kolla efter nyckelhlsmärkning. Den symbolen betyder att produkten innehåller både socker och fett, men inte extrema mängder utan bara en viss procent. Likadant är det med fruktyoghurt, ICA har typ tre stycken som är nyckelhålsmärkta -  och de är faktiskt riktigt goda! Satsa på grovt bröd och gärna skinka eller kalkon som pålägg, ost är ju inget problem för dig för det gillar du ju inte ;) Som sagt, det finns massor av alternativ! Jag är dock INTE överens med LCHF och andra metoder och anser inte att man ska äta bacon och äggröra till frukost varje dag, för i min värld är det ju kalorierna som räknas - det man stoppar i sig ska man gå av sig.

Ja, man skulle kunna kalla sista mellanmålet för kvällsmat och jag vet faktiskt inte om det ska vara någon speciell tid. Grejen är att man äter ju middagen ganska sent, kanske typ 16-17 och därför behöver inte kvällsmaten vara så maffig som alla tror. Jag brukar ta ungefär som en frukost fast kaske lite mindre portion. Lite havregrynsgröt eller en kopp thé och en smörgås eller liknande. Så i förhållande till middagen borde väl det mellanmålet bli ungefär kl 20. Men jag skrev det som ett mellanmål för att man ska veta att det inte ska vara en hel måltid, inte som frukost/lunch/middag liksom, för det är de tre största huvumålen. Sen hur man lägger upp det tidsmässigt spelar inte så stor roll, så länge man kommer ihåg att få med alla mål. Det har väl egentligen varit min största utmaning, att få med BÅDE lunch och middag och inte bara det ena. Men så fort jag börjar slarva kommer sötsuget som ett brev på posten...

Hoppas du fick något matnyttigt (hihi...) tips!
Kram


Fiskrecept

Spana in ett härligt fiskrecept på receptbloggen!


Sötisar!

Tack för era peppningskommentarer, och era informativa kommentarer (Julgubben! hihi...)
Vad skulle jag göra utan er? =) Idag känns som en bättre dag och jag TÄNKER VILA motionsmässigt! Har hemsk träningsvärk i hela kroppen, som jag inte tänker gnälla så mycket över men ändå... Och jag måste ju vara fit for fight på tisdag när min efterlängtade spinning börjar!

Manisk

Jag kan bli lite manisk ibland, vilket min älskade gubbe säkerligen kan intyga. När jag tycker att något är kul så går jag in för det till 100%, hela min värld kretsar kring det, jag läser på om ämnet, köper tillbehör osv. Just nu är det kost och motion som står för dörren i min värld och därför detta megaengagemang i ämnet. Jag är lite lik min far i detta avseende, han blir också så där manisk när det gäller olika specialområden. Ni ska se hans "avhandling" om Tolkiens Sagan om ringen, den är magisk! Dock tycker jag att det är väldigt väldigt roligt, detta med sunda vanor, så jag HOPPAS att jag inte kommer förlora det intresset i första taget. 

Nej, hörrni, nu ska jag gå och göra lite fullkornsvälling. I'll be back! =) 


Kost

Det här med kost är egentligen så himla lätt - när man väl kommit in i rätt vanor!

När jag började gå hos världens bästa friskvårdskonsulent, Britta, så ägnade vi ett par timmar åt att utröna hur mina matvanor egentligen var. Då var de riktigt usla - nu är de bara halvusla = En stark förbättring! Så här ska man äta:

Mål 1 - Frukost

Mellanmål

Mål 2 - Lunch

Mellanmål

Mål 3 - Middag

Mellanmål

Jag brukar oftast äta havregrynsgröt med äppelmos och mjölk till frukost. På senare tid har jag lärt mig att inte hata välling (Jag tycker inte om det, men jag avskyr det inte) Så nu brukar det istället kunna bli en mugg fullkornsvälling till frukost. Bra mellanmål kan vara en kopp thé och en god smörgås eller ett glas lätt A-fil och en banan. Vad gäller lunch och middag så finns det en enda lätt regel om man vill gå ner i vikt. Halva tallriken ska vara grönsaker. Det handlar om tallriksmodellen och vill man minska i vikt ska det vara 50% "mat" och 50% grönsaker. Om man istället vill hålla sin nuvarande vikt är det en fjärdedel grönsaker och resten övrigt.

Så länge jag inte går upp i vikt så bryr sig inte Britta om VAD jag äter. Som jag tidigare beskrivit handlar viktminskning bara om + och - Det man stoppar i sig måste man göra av med genom motion. Jag tittar efter nyckelhålsmärkta produkte, ex yoghurt och bröd. Jag använder lightprodukter om det är möjligt, där jag inte anser att det sätter någon bismak (Och ni får tycka vad ni vill om det, och anse att det stämmer med de canceralarm som kommer med jämna mellanrum - man får cancer av ALLT så shit the same!) Vissa saker skulle jag inte kunna "pruta på", ex ost. Jag äter inte så mycket ost, vilket gör det till ett ganska litet problem, men jag har försökt att tycka om de hårdostar som har lägre fetthalt men det går bara inte. Alltså är det en medvetet val jag gjort - och tar konsekvenserna av. Jag vet då att om jag vill äta tio skivor ost, så har jag fått i mig många många kalorier och vill jag då inte gå upp i vikt så måste jag göra av med dem på något sätt - genom motion. Nu är jag inte riktigt så militärisk som i exemplet, men ni förstår själva tankesättet. Ska jag ta en läsk, och valet står mellan en cola och en cola zero (som för övrigt är min favorit) så tänker jag så här "Om jag tar colan måste jag gå si och så många kilometer för att bli av med de kalorierna. Tar jag cola zeron behöver jag inte göra det alls"

Jag äter ofta potatis, eftersom jag anser att det saknas något i en måltid om jag inte får potatis till. Jag äter pasta och ris - GIsnacket har inte fastnat på mig! =) Jag äter godis och pizza ibland - och tar konsekvenserna av det (dubbel motion ex) Men jag MÅR BRA och njuter av livet. Jag förbjuder inte mig själv en massa saker men frossar heller inte i onyttigheter  - så länge jag sköter måltiderna!

Börjar man hoppa över ex mellanmål - då blir man sugen och hungrig. Blir man sugen och hungrig hamnar det en massa onyttiga saker i munnen. Så A och O är att sköta sina måltider, äta regelbundet och ofta. Samt att man motionerar varje dag. Vill man gå ner i vikt ska man motionera 1 timme om dagen. Vill man behålla sin nuvarande vikt ska man motionera 30 min om dagen.

Ekvationen är därför enkel!

Sköt måltiderna och ät enligt tallriksmodellen, med halva tallriken grönsaker.
Rör på dig minst en timme om dagen.

It's as simple as that! =)


Ur form! =(

Idag har jag en formsvacka... =( Körde ett joggingpass på 3 km förut och det gick sjukt segt, jag snavade och fick ont i foten, har en punkt i ryggen som gör jätteont när jag springer (Troligtvis pga att jag fortfarande är så otränad) och när jag kom hem tyckte jag så synd om mig själv att jag frossade i chokladpudding. En sådan där dag som man borde ha legat kvar i sängen. =( Dessutom har jag GRYM träningsvärk i hela kroppen och kan knappt röra mig! Men imorgon tar vi nya tag! =)

Lite peppningskommentarer tack! =)


Tips från min kusin Jennifer!

Ang inomhusaktiviteter (Se tidigare inlägg)

Om ni inte redan har någon tvspelskonsol så rekommederar jag x-box 360 + Kinect, istället för Wii, när det gäller fitnessspel assså. Kinecten har en kamera så du ser dig själv i spelet bredvid din tränare och då registrerar den varje litet "fel" eller "fusk" man gör, jätte bra verkligen tycker jag att det är, vi har köpt spelet Your Shape. Då mäter även kameran ut dina mått och allt och vad du är ute efter med din träning sen lägger din PT i spelet upp ett schema åt dig. Rekommenderar starkt! //Jennifer

Hennes inspiationsgivande blogg hittar ni här


iForm

Ni vet ju sen tidigare att iForm är en av mina favoritsidor här i cybervärlden. De har en massa roliga tester man kan göra. Idag gjorde jag ett test för att se vilka träningsformer som passar mig och jag tyckte resultatet passade in på mig väldigt bra.

Trekkern - oberoende och disciplinerad

Teknik skrämmer inte en trekker - hela tiden hårt och monotont arbete.

Dessutom är du oberoende och ställer höga krav på dig själv.

Personlighet: Du är pålitlig och insiktsfull. Logisk och detaljorienterad som du är, trivs du bäst i en välstrukturerad arbetsmiljö där du alltid utför dina arbetsuppgifter med största omsorg.

Fitness: Trekkern föredrar den frihet det innebär att träna ensam
framför lagsportens sociala sida. Du har stor självdisciplin och kräver många timmars träning av dig själv. För att komma i god form ska du göra långa cykelturer, helst i uppförslut. Om du ska styrketräna krävs fasta program inom t ex bodybuilding så att du hela tiden kan följa din utveckling, dina framsteg och resultat. Vad angår smidighet trivs du bäst med övningar hemma på golvet.

Peak: Trekkern är en verklig nattuggla och har därför också sin energihöjdpunkt sent på kvällen. Du kan lika gärna strunta i att försöka komma upp på morgonen för att löpträna. Försök i stället planera in dina träningspass på kvällen när det inte är smockfullt på gymmet.

Träningsmöjligheter
KONDITION: Karate, landsvägscykling, långdistanslöpning, simning
STYRKA: Viktträning i gym eller hemma
SMIDIGHET: Stretchövningar, yoga, pilates - kan göras hemma


Kul!

Vad roligt att så många har börjat följa min blogg och KOMMENTERAR (Finns det något roligare än många kommentarer?!)


Träningsvärk och vinteraktiviteter!

Den enda värken som är acceptabel är väl ändå träningsvärken!?
Jag har ont i mina axlar, lite i armarna, lite i benen. Således nästan överallt... =) Jag vet dock inte vilken värk som kommer av vilken aktivitet, eftersom jag gjort så himla mycke olika saker den senaste tiden. Men jag skulle tro att snöskottningen varit mest påfrestande för kroppen, eftersom det är den vi ägnat många timmar åt här hemma. Helt sjukt mycke snö som kommit!

Jag förstår förresten inte de som anser att det inte finns så många sätt att få motion på på vintern. Jag var visserligen en av dem som ansåg detta men not anymore! Man kan i princip göra allt man gör på sommaren även nu! Visst, jag vill inte gå min vanliga skogsrunda eftersom den är alldeles för snörik, fylld med skidspår och snöskoterspår. Men promenader är absolut inget problem på vintern! Den mest uppenbara träningsformen för vintern borde väl ändå vara att åka längdskidor. Här i Nykroppa finns det fina skidspår och det är en av de bästa träningsformerna, eftersom man använder hela kroppen, ungefär som vid stavgång. Man kan löpträna året runt, även om det inte rekommenderas intervallträning i kyla eftersom kroppen inte ska bli kall. Snön är fjädrande vilket underlättar för knän och fötter. Om man bortser från utomhusaktiviteter så finns det ju massor av indoorgrejer att göra. Har man tillgång till ett gym är det perfekt, men har man inte det kanske man som jag, har en god vän som ex har en Crosstrainer som man kan få snylta lite på. (Maria - du är underbar!) Man kan köpa någon träningsdvd om man har svårt med disciplinen. Köpa något av alla de fitness-tvspel (Typ Wii) och träna till, där har man tydligen också någon typ av PT som hela tiden hjälpter till att pusha och de som jag känner som har testat säger att det garanterat ger träningsvärk =)  Man kan köra på olika gruppaktiviteter, badminton, cirkelgympa, spinning, bodystep, core, box mm mm. Vi som jobbar inom Filipstads kommun får massor av rabatt på vissa träningsställen och tränar gratis på vissa, ex gratis inträde i simhallen = Perfekt på vintern!

Nej, hörrni, kom inte och säg att det inte finns något att göra på vintern! Det finns något för alla!! =)


Tack för svar!

Va gulliga ni är som svarat så ingående! Jag tar åt mig tips av er alla och publicerar era kommentarer här ifall någon mer har samma problem.

Ida - Efter ett hårt träningspass krävs mycket ny energi. Eftersom kolhydratslagren töms så är det viktigt att även få i sig ordentligt med kolhydrater. En banan är lång i från tillräckligt och en portion gröt låter ju bra. Men det kanske inte räcker för dig. Antingen lägger du träningen så det blir en riktig matmåltid efteråt. Eller så se till att få i dig mycket! Som sagt vill kroppen ha mer än man tror och det är ingen fara att äta direkt efter träning eftersom kroppen fortfarande förbränner. Så kanske kan du lägga till mer protein till din gröt, ett ägg eller en shake. Så håller du dig nog mättare och kroppen blir nöjd:)
 
Hanna - När jag tränade som mest penlade jag imellan munka o ängelholm med buss o de va oftast efter skola = hungrig! brukade alltid köra på få en banan "som belöning" efter träningen. Och sen när jag kom hem åt jag middag =) Min tränare här har sagt att om man kör ett hårt styrkepass på morgonen måste man ha ätit en ordentlig frukost 1 timme senast innan annars gör inte träningen nytta, de har med omsättningen att göra. De va mina tips :P
 
Maja - Banan!!  


**Stolt**

Idag var jag och Madde ute och joggade. Hon är vältränad och har långa ben, så hon låg en bra bit före mig hela tiden. Men som rutinerad långdistanslöpare *höhö* bryr man sig inte om "konkurrensen" utan kör på i sin egen lilla värld. Med tanke på att jag inte löptränat på hundra år plus att jag precis varit superförkyld, så gick det ändå förhållandevis bra! =) 3,3 km sprang vi och jag stannade inte en enda gång utan kom snabbt in i "andra andningen" och det där nästan meditativa tillståndet där benen bara går och man känner att man skulle kunna springa mil efter mil... Alla ni som upplevt detta vet precis vad jag pratar om. Jag hoppas att jag ska få upp min kondition snabbt och att jag då kan börja springa längre rundor! =) Det är ju så härligt!

PS. Madde, chokladpuddingen vi åt före behöver vi väl inte nämna? =)


Bild lånad härifrån


Kost och motion - en fråga!

Jag har ett problem. När jag tränat ex spinning eller något annat som är ganska utmattande, då blir jag alltid så himla hungrig efteråt! Inte bara direkt efteråt utan hela resten av den dagen typ. Så det känns ju ganska ovärt. Att först träna som en tok och sen stoppa i sig måltid efter måltid och ändå inte riktigt känna mig mätt. Jag försöker alltid att välja nyttiga alternativ, havregrynsgröt, fullkornsvälling och en smörgås osv. Men så dröjer detinte mer än 30-40 min innan jag är jättehungrig igen! Ni som tränar regelbundet - Hur brukar ni äta i samband med träningen? Har ni några tips?


Förbud

Jag har lärt mig att inte förbjuda mig själv en massa saker, eftersom det oftast leder till motsatt effekt. Om jag ex tänker så här "Jag FÅR INTE äta godis alls" Då "ställer min hjärna in sig" på godissug och det är det enda jag kan tänka på. Jag får äta godis, men kanske ska nöja mig med ett par bitar istället för en hel påse. Sen gäller det att utreda sig själv litegrann. När äter jag godis? När jag köper hem godis. Således: Köp inte hem en massa godis! Förr kunde jag köpa hem massor, typ på måndagen, för att barnen skulle ha till helgen. Ja eller hur... Det slutade oftast med att jag fick köpa nytt godis till dem på fredagen, eftersom jag redan svullat i mig allt. Så det handlar om att angripa problemet rent konkret - det kommer alltid finnas massor av godis runt omkring mig, så det är upp till mig att bestämma hur jag ska bemöta det.

Slutsats: Jag köper frukt och grejer istället, och sköter mina mellanmål - så blir jag inte sötsugen! Enkelt va? =)


Spenatbröd

Jag visste inte vilket bröd jag skulle servera till spenatsoppan. Så jag gjorde spenatbröd... Tänkte att det kunde passa bra. Spenaten sätter ingen smak på brödet utan ger det bara fin färg plus en himla massa fibrer.  Bild kommer strax (i skrivandets stund är brödet fortfarande på jäsning) Här kommer receptet:

Spenatbröd
20 bullar

1 pkt jäst
1 lite fingervarmt vatten
1 tsk salt
1 dl olivolja
375 g hackad spenat
Ca 2½ liter vetemjöl

Smula sönder jästen i en bunke. Rör degen slät med vatten, salt och olivolja. Tillsätt spenat och nästan allt mjöl, lite i taget. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa ca 40 min under duk. Dela degen i 20 lika stora delar och forma bullar. Lägg dem på en plåt och platta till dem lite. Låt jäsa ytterligare 30 min under duk. Grädda dem i 200 grader i ca 15 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Spenatsoppa



500 g hackad spenat (finns i frysdisken)
1 gul lök
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl matlagningsgrädde
Salt & peppar
(1-2 krm riven muskot)
4 ägg

Skala och finhacka löken. Fräs den tillsammans med den halvtinade spenaten i margarinet några minuter. Pudra över vetemjöl och häll över vattnet. Tillsätt buljongtärningarna och låt soppan koka ca 10 minuter under lock. Rör i grädden i soppan och smaksätt med salt, peppar och riven muskot. Hårdkoka äggen och servera med soppan i halvor. Servera gärna bröd till.

Vegetariskt, nyckelhålsmärkt recept med låg energi- och fetthalt men hög fiberhalt. Receptet avser 4 portioner och är mycket lättlagat.

This is my lunch today! Yummi!! =)


CT

Hej hej folket! =)
Idag trodde jag att spinningen skulle börja men det var tydligen nästa vecka =( Och eftersom snön vräkte ner kände jag inte riktigt för en promenix. Då gick jag över till min goa granne Maria och lånade hennes crosstrainer - så himla härligt! Har aldrig använt sån "på riktigt" med rätt inställningar, program och så, men det gick riktigt bra med hög musik i öronen och Maria har sagt att jag får komma och låna typ när jag vill - kan det bli bättre? Jag får lösa gymkort hos grannen! Hihi... =) Undrar vilken valuta man ska betala med, för jag vet att hon inte kommer ta emot pengar... =) Vi kanske kan gå och fika i stan nån dag, så jag får bju, tycker Skafferiet är så himla mysigt - mitt och Helénas favvocafé!! =)

Hursomhelst så stod dessa uppgifter på crosstrainern efter mitt pass, jag vet inte riktigt vad distansen betyder men skit samma:

Time: 30.04
Distance: 11,22 K
Kcal: 239



Hujhuj!


Härliga måndag!

I morse gick jag upp och följde min gubbe till jobbet och passade på att ta en nätt promenad på 6,5 km! =) Härligt!! Väl hemma gjorde jag lite fullkornsvälling och förberedde lunchen, kalops!
Jag har märkt att eftersom jag är hemma på heltid tillfälligt så måste jag få in mer motion än vad jag måste om jag jobbar, eftersom jag inte får någon direkt vardagsmotion. Så 1½ timmes promenad före frukost är perfekt! Jag kommer kanske inte orka det varje dag, men det är det ju ingen som kräver heller. =)


Det var en kall och härlig morgon, och rimfrosten samlades på mina ögonfransar =) -18 grader! Friskt!


Ut!

Ut i det härliga vintervädret folket!!!

Ganska höga mål i sommar!

Så fort det blir plusgrader ska jag börja löpträna igen! Jag försökte förra våren men då vägde jag fortfarande för mycket och det blev för tungt för knäna. Nu tänker jag hoppa på iForms träningsprogram from vecka 12 (Eftersom jag tränar spinning och promenerar mycket tror jag att jag klarar att hoppa in där)

Vissa kanske skulle påstå att vi tar oss vatten över huvudet. Näääääähh!!!

11 maj
Vårruset
5 km
Karlstad

18 juni
Karlstad stadslopp
10 km
Karlstad

3 september
Tjejmilen
10 km
Stockholm

Jag har en underbar styvdotter och en härlig lillasyster, vår trio kommer gå långt! =)
Nu kör vi igång inför sommaren och lämnar jobbiga förkylningar bakom oss!!!!


Källa: iForm


Mål!

Man ska alltid ha mål att jobba mot men man kan inte sätta som mål "jag ska gå ner 50 kg på tre månader" Man blir bara besviken när man misslyckas. Man kan ha ett långsiktigt mål men sedan ett eller flera delmål. Jag hade ex som mål att "Jag ska inte gå UPP i vikt över jul" Jag har inte vägt mig så jag vet inte om jag lyckats eller ej men det var ett bra exempel på ett delmål. Sen har jag som mål att jag vill gå ner så mycket som möjligt innan jag har min 25-årsfest - oavsett om det blir mycket eller inte så vet jag att jag gör mitt bästa!

Just nu känner jag att mina inlägg blir väldigt viktfokuserande. Men det speglar ju mig just nu, eftersom jag behöver jobba med viktminskning. När jag hamnar där jag vill ligga viktmässigt kommer jag fokusera desto mer på andra delar av hälsoaspekten/motionen mm. En sund livsstil helt enkelt. =)


iForm

Jag vill verkligen rekommendera iForm!
Deras hemsida har massa tips för den som vill komma i form, både vad gäller kost och motion. Man kan registrera sig kostnadsfritt och upprätta en profil, skriva in sina träningspass i kalendern och se kaloriförbrukningen, om man orkar vara så duktig =) Man kan också rita upp sina rundor, för att se exakt hur långa de är osv. Jag tror även att deras tidning är riktigt bra och lärorik! Klicka på bilden!


En sund livsstil / Så här har mitt liv sett ut

Vad är en sund livsstil?

När jag var liten var jag smal som en sticka. Det var inte förrän i puberteten som kilona började öka. Jag har alltid varit svag för sötsaker och i synnerhet smågodis. Vi hade en godisaffär bara ett par kvarter från vårt hus i Lilla Edet som sålde väldigt billigt smågodis - not good for me!

När jag gick i gymnasiet började jag löpträna och gick ner över 20 kilo på ungefär ett halvår, om jag minns rätt. Det är lite för fort att gå ner så mycket, men jag hade ju ändrat mina vanor ganska drastiskt och när man är så ung är det väldigt lätt att tappa kilon. Min pappa var en gång i tiden långdistanslöpare så jag brås väl på honom ;)


Så här såg jag ut för sex år sedan. Jag var inte mager men ganska sunt smal.


Så här smal och fin var min pappa när han höll på med löpning som mest, tidigt 80-tal

När jag träffade min gubbe och flyttade ihop med honom, från Västkusten till östra Värmland, började de s k sambokilona smyga sig på och på sex år hade jag "plötsligt" gått upp 35 kilo och vägde mer än 100 kg.
Det var då jag insåg att jag var tvungen att ta tag i det här med vikt och livsstil.


Så här tjusig var jag för 1½ år sedan, på pappas 50-årskalas

Jag började få ont i knän, problem med magkatarr mm mm och var allmänt trött på att aldrig kunna ha fina kläder. På något vis var det som att när jag hade passerat 100 kg så kände jag att nej, jag VILL INTE bli så här tjock! Vi har hjärt- och kärlsjukdomar i släkten, diabetes och andra viktrelaterade problem och sjukdomar.

Jag testade någon gång någon soppdiet med gott resultat, men så fort jag slutade med soppan var kilona tillbaka. Dock kände jag mig förvirrad, så många olika budskap från alla håll! "Socker är bättre än fett!" "Fett är bättre än socker!" "Salt är livsfarligt!" "Salt är nyttigt!" "GI is da shit!" "LCHF is da shit!" "Ät dig smal!" Osv osv...

Min räddande ängel heter Britta och jobbar på friskvården i Filipstad. Jag har besökt henne regelbundet i drygt ett år nu och verkligen börjat få rätsida på mitt liv. För det är ju så, att kost, motion och psykisk hälsa hänger ihop som en cirkel och är det fel i någon del så blir allt knas. Jag är inget proffs, har ingen utbildning ang det jag kommer skriva om här men jag kommer skriva om hur jag upplever olika saker, mina åsikter och erfarenheter gällande allt möjligt som på något vis har med kost, hälsa och livsstil att göra.

Jag har gått ner 12 kilo och väger strax under 90 kg. Det är fortfarande jättemånga kilo kvar att bli av med, men jag har ingen panik, allt eftersom jag rör på mig och äter lite bättre så kommer jag automatiskt minska i vikt. För det är den enkla ekvationen det handlar om. Det man stoppar i sig i kalorier, ska man göra av med på motion! =)


Sunda vanor

Sunda vanor - visst låter det pretentiöst? Och mina vanor kan ibland vara allt annat än sunda. Dock tror jag att det är mot de sunda vanorna vi alla har siktet inställt och vårt mål är nog för det mesta att leva hälsosamt med en sund livsstil, även om kroppen och hjärnan inte alltid är överens. På den här bloggen kommer jag ge uttryck för de träningsformer och kostvanor som JAG anser vara de rätta.  Hoppas du vill fortsätta läsa!


RSS 2.0